Helags

Torkilstötens samfällighetsförening

nokia telephone bb

Mobilt bredband i Torkilstöten


Kostnadseffektiv internetlösning

Som fritidshusägare kan det kännas onödigt att betala en fast månadsavgift för internet när man bara tillbringar en begränsad tid varje år i stugan. En kostnadseffektiv lösning är att skaffa ett 4G-kompatibelt mobilt USB-modem. Dessa finns i elektronikhandeln och kostar i dagsläget runt 800 kronor.

Man kan sedan använda ett 4G-kontantkort där man laddar på med den mängd surf man behöver. Exempelvis erbjuder Telenor 4G-surf till en kostnad av 99 kronor för 7 dagar med en datamängdsbegränsning på 5 Gigabyte. Denna datamängd räcker gott och väl till en veckas vanlig surfning men inte för att streama HD-film. I takt med utbyggnad kommer sannolikt fler aktörer att erbjuda liknande lösningar så håll utkik.

För frågor och detaljer kontakta webbansvarig: Anders Andersson


Nyheter från Telia

Nu äntligen är arbetet igång med 3G och 4G i Dalsjömasten! Arbetet beräknas klart till jul och driften igång januari/februari 2015.

Källa: Ljungdalsfjällen.se 2014-12-14


Täckning

Täckningen i vårt område kan oavsett nät variera mycket från fastighet till fastighet beroende på hur de är belägna i terrängen. Generellt verkar det dock som att mottagningen för mobilt bredband är svagare i områdets lägre belägna delar, medan de högre delarna som har fri sikt mot mast (Dalsjöberget) har bättre mottagning. Leverantörerna har täckningskartor på sina webbsidor och utbyggnad sker löpande. Observera att täckningskartorna endast är teoretiska. Se till att få täckningsgaranti från leverantören.

Telenor och Tele2 levererar sedan 2013 mobilt bredband i sina 4G nät. Medlemmar har upmätt hastigheter på 23 Mbit/s men detta varierar givetvis beroende på terräng och hårdvara. Net1 erbjuder 3G-hastighet medan Telia idag endast erbjuder Edge. 3 erbjuder i dagsläget (december 2014) ingen täckning alls.


Bredband via fasta nätet

För den som har en fast koppartelefonledning framdragen till stugan är det förstås möjligt att skapa en internetuppkoppling med ADSL. Avståndet från telestationen i Ljungdalens by till den egna telefonen avgör vilken överföringshastighet som är möjlig. Det finns exempel på medlemmar i Torkilstötens Samfällighet som har kunnat få in ADSL i fritids-huset.

Fiber finns inte framdraget till Ljungdalen eller inom vårt område vilket innebär att det inte går att få de höga bredbandshastigheterna i det fasta nätet. Se kommunens webbsida för mer info om fiber.